Herec - RÓBERT JAKAB: Taký barzuzzácky kávovar na Bazáre chalanov by vedel rozprávať
Pred 15 rokmi som kávu takmer vôbec nepil. Ak, tak občas turka. Odkedy som spoznal chuť dobrého malého ristretta, stal som sa na káve závislý. A o čerstvo upraženej a nedávno dovezenej, ako to má Barzzuz, ani nehovorím. Jednoducho veľká dobrota.
Nepamätám si žiadne kávové historky, ale taký barzuzzácky kávovar na Artfilme alebo na Bazáre chalanov by vedel rozprávať!
Medzi moje každodenné rituály patrí čerstvé ranné espresso, prípadne dve. Nie som si istý, či na mňa pôsobí ako preberák alebo je to len placebo. Keď mám k dispozícii dobrú kávu, z dobrého stroja, som schopný vypiť aj 10 ristrett za deň. S kávou to evidentne prehnať neviem. (Smiech.)
Som fanúšikom horkejších chutí a rád si nechám poradiť. Viem, že ktorúkoľvek kávu Barzzuz si vyberiem, bude skvelá, lebo je čerstvo a s láskou upražená a naservírovaná.
Text: Elena Akácsová, Foto: Eva Amzler
Osobný tréner MAROŠ MOLNÁR: Dajte mi kilo cibetkovej kávy!
Pred 15 rokmi som s kávou práve začínal. Pil som turka – zalievanú alebo instantnú kávu, s mliekom a cukrom. Vtedy nikto nemal inú kávu, všetci sa tešili do zahraničia, do Talianska alebo Chorvátska, kde bola malá kaveja.
Pred neviem koľkými rokmi mi známy doniesol v malom balíčku na ochutnanie cibetkovú kávu. Chutila mne aj mojej manželke, tak sme sa rozhodli, že si ju kúpime znovu. Prišli sme do predajne a pýtali sa nás, že koľko gramov chceme. Kilové balenie, aby sme nemuseli chodiť znovu! Potom nám povedali cenu. Z kilového balenia sme rázom padli na 100g. (Smiech.) Dobrá káva má plusy a aj svoju cenu.
Ráno si pripravujem špecialitku: v koťogu si urobím kávu, dám si do toho ghee maslo, MCT oil a rozmixujem. Urobím si asi 2,5 dcl a cestou do práce to popíjam. Dával som si robiť analýzu a zistil som, že moje telo nie dobre geneticky reaguje na čistú čiernu kávu. Ale dobre mi trávi tuky a bielkoviny, preto viem, že keď kávu budem piť takto, tak je to pre mňa ľahšie stráviteľné.
Milujem kávu pre jej chuť, vôňu. Pokojne si ju šupnem aj večer a zaspím rovnako, ako keby som si ju nedal. Boli dni, keď som vypil 6-8 ristrettiek denne a dni, keď som si nedal ani jedno.
Z odrodových káv mám rád Indiu Monsooned. Ale asi nie som veľmi dobrý človek na posudzovanie takýchto veci. Keď je niečo dobré, tak mi je jedno, čo vznikajú nové veci. Som taká stará škrupina a keď si obľúbim jednu vec, maximálne tri, to je strop stropov, celý život viem točiť len tieto tri veci a nepotrebujem nič iné.
Text: Elena Akácsová
Riaditeľ štúdia L+S PAVOL DANIŠOVIČ: Kaviareň je senzačné miesto na pokojné debaty
Pred 15 rokmi ma kamaráti-fajnšmekri ma mali za barbara. pil som, čo prišlo, nanajvýš som rozoznal naozaj príšernú kávu od tej pitnej. Dnes už si dám načas s vychutnaním naozaj dobrej kávy. Nechcem sa šmajchľovať, ale dôležitú úlohu v tom zohral Barzuzz. S touto značkou som sa stretával na rôznych podujatiach a páčilo sami, že s podávaním kávy bol spojený aj odborný, až vášnivý výklad, čo mi to vlastne ponúkajú. Nemám však favorita. Všetky ich kávy sú skvelé.
Keď som v roku 2011 nastúpil do Štúdia L+S už tu bol inštalovaný kávovar s kávou značky Barzuzz. Doteraz je pre mňa najmagickejšie tvz. skúšobné obdobie, keď začne text ožívať cez postavy na javisku. A to je pochopiteľne spojené s debatami. Najlepšie pri kávičke. Každé ráno sa zídeme v kancelárii a ja s úžasom počúvam všetkých tých divadelných bardov a pani herečky.
Už som vo veku, kedy ranný rozbeh sa ani rozbehom nedá nazvať. A tak sa pomaličky preberám, spoznávam okolie a popíjam kávičku. Mám rád dobrú kávu a je to aj elegantný prostriedok, ako s niekým tráviť príjemné chvíle. Veď preto vznikli kaviarne a to je senzačné miesto na pokojné debaty. Ako vraví Milan Lasica: príroda je pre zvery a kaviarne pre ľudí.
Text: Elena Akácsová, Foto: Ctibor Bachratý
Hokejista MICHAL HANDZUŠ: Káva bola súčasťou moje prípravy na zápas
Pred 15 rokmi som kávu vôbec nepil. Nechápal som, čo na káve ľudia majú radi, veď je to horká tekutina. Teraz mi práve ťa horkosť na káve najviac chutí a vyhľadávam ju. Čaro kávy som objavil, keď som pôsobil v zahraničí. Keď som ešte hrával hokej, vždy pred zápasom som sa najskôr rozcvičil, obliekol, sadol si v šatni, dal si kávu a mentálne sa pripravoval na zápas.
Po návrate do Banskej Bystrice ma potešilo, že sme mali v šatni kávu Barzzuz. Teraz, keď už nehrávam, vychutnám si najviac poobednú kávičku. Pijem jednu väčšiu a silnejšiu šálku, ktorú tvoria 2 až 3 ristretta zaliate horúcou vodou a napeneným mliekom. Neviem, či to má svoj názov. (Mohlo by sa to volať Handzušovo flatwhite, navrhuje skúsená baristka Barzzuzu.)
Na jeseň sme mali klubovú ochutnávku v kaviarni Barzzuz, vyskúšali sme kávy rôzneho pôvodu i rôzne stupne praženia káv. Jednoznačne u nás vyhrala Etiópia Sidamo grade 2, tú veľmi rád pijem aj ja. Vybrali sme si ju v rámci spolupráce OZ BARANI a Barzzuzu ako našu limitovanú edíciu. Jej kúpou podporíte mladé bystrické hokejové talenty.
Text: Elena Akácsová
Herec - MARIÁN MIEZGA : Na kávu som bedzodný
Kávu má naučila piť moja sestra. Zo začiatku to vlastne bolo také kakao - viacej cukru, mlieka ako kávy a vody. Potom som postupne odstránil cukor a mlieko a zistil som, že káva je výborný nápoj. Z turka som prešiel na pikolo. Až Barzzuz má naučil piť ristretto.
Na kávu som bezodný. Barzzuz každý rok pomáha krásnej charitatívnej akcií s názvom Vianočný bazár chalanov. Kaviarnička sa nachádzala hneď pri gastro okienku, kde som celý deň piekol palacinky. Vypýtal som si ráno moje ristretko. Po 15 minútach som zistil, že mi nedali moju prvú kávičku a vypýtal si ristretko znovu. O chvíľu som reklamoval, že som nedostal kávičku... a znova.... Baristka ma potom upozornila, že by som sa mal krotiť, pretože v priebehu necelých dvoch hodín som ich vypil asi šesť. Vôbec som o tom nevedel.
Posledný rok raňajkuvávam neskôr, asi tak po 3 hodinách, ako sa zobudím. No ranná kávička musí byť v mojom tele hneď. Krajšie ráno potom ani nemôže byť. Nikdy nerátam koľko káv som už mal a koľko ich ešte môžem mať. Prosto teraz mám chuť a idem si ju dať. No a teraz, ako o tom rozprávam, som dostal riadnu chuť na kávu. Idem na to!
Mám radšej horkejšie, zemitejšie chute kávy. Každý rok sa pred Vianocami teším na ochutnávku kávičky v Barzzuze.
Text: Elena Akácsová, Foto: Eva Amzler
Kanoista JÁN BÁTIK: Dáme kávu?
Pred 15 rokmi bolo strašne cool ísť na kávičku a dať si do nej kopec mlieka a cukru. Nebolo to inak ani pri mne. Od tej doby sa toho zmenilo veľmi veľa, najmä potom, ako sa stretli naše cesty s kávou Barzzuz. Dnes som vďačný zato, že som s nimi objavil chuť kávy. Je to pre mňa svojim spôsobom forma oddychu a chuti, čas kedy sa na chvíľu zastavím.
Najčastejšie kávu pijem po raňajkách vtedy si ju viem najlepšie vychutnať a dlhšie mi vydrží jej chuť. Bez kávy nikdy neodchádzam z domu je to spoločná vec, ktorú si ráno s manželkou dáme vždy pred tým, ako opúšťame dom. Moja manželka má talent začať robiť kávu a odísť od automatického stroja. Spomenie si, až keď sa spúšťa čistenie a vtedy začne beh cez celý byt. Občas jej tu kávu pripravím na stôl a už len čakám, kedy ju zvuk čistenia privolá.
Keď sa ma niekto známy opýta „dáme kávu“, kľudne vypijem viac ako obvyklé tri kávy denne. Aktuálne nehrozí, že by som mal deň bez kávy, bývam totiž na skok od „zdroja“ KAFEHAUS v Slnečniciach v Bratislave. K mojim TOP kávam patrí Guatemala Antiqua a v poslednej dobe doma najčastejšie pijeme Mexico alebo Brazília.
Text: Elena Akácsová
This web page was started with Mobirise